İdeal kilonuzun üzerinde gebe kaldıysanız merak etmeyin yirminci haftaya kadar hamilelikte zayıflama diyeti ile güvenli bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Bebeğin kilo alma dönemi hamileliğin son üç ayında yoğunlaşır ve bundan önceki dönemde annenin de bebeğin de ihtiyacı olan şey besin değeri yüksek, gıda çeşitliliği bakımından zengin bir diyet planıdır.
Gebelikte beslenmenin amacı kilo fazlasına neden olmadan annenin ve bebeğin en iyi şekilde beslenmesini sağlamaktır. Vitaminler bakımından eksiksiz, protein, yağ ve karbonhidrat dengesi kişiye özel olarak oluşturulmuş bir beslenme programı ile sağlıklı beslenerek, kilo almadan hamilelik dönemini geçirmek mümkündür.
Hamilelikte Kilo Alma
Normal koşullarda, ideal kilosunda gebe kalan bir kadının 7 ile 11 kilo arasında bir ağırlık değişimi yaşaması, olasıdır ve normal kabul edilir. Daha fazlası genellikle bir takım sağlık sorunlarının sonucu olarak hamilelikte aşırı kilo alma gibi birçok kadının başına gelen, hiç istemediğimiz bir durumdur. Çünkü, hem annenin hem de bebeğin sağlığına olumsuz etkileri olabilir.
Hamilelikte Kilo Alımının Nedenleri Nelerdir?
Sürpriz gebelikler, kilo fazlası ile gebe kalmak, çok erken dönemde yeniden hamilelik, gebelik şekeri (gestasyonel diyabet), yanlış beslenme ve hareketsizlik, hamilelikte kilo almanın en temel nedenleridir.
Gebe olmayan bir kadının bedenine dahi zarar veren fazla kilolar, bir anne adayı söz konusu olduğunda hem anneye hem bebeğe yüktür. Gebelikte kilo kontrolü, hayatın herhangi bir döneminde olmadığı kadar önemlidir.
Hamilelik döneminde kilo alınmasının yaygın nedenlerini sıralamak gerekirse:
- Beden doğuma hazırlanırken yağlanma eğilimi gösterir, tüm kadınlar genetik olarak hamilelikte kilo alır.
- Gestasyonel diyabet ya da halk arasındaki ismiyle gebelik şekeri çok yemeye neden olabilir ve kontrolsüz kilo alımı ile sonuçlanır.
- Sen iki canlısın ye bir şey olmaz, yanlış bakış açısı.
- Hareketsiz hamilelik dönemi.
Gestasyonel Diyabeti Nedir?
Gebelik diyabeti, gebelik şekeri gibi isimleri de olan gestasyonel diyabet hamilelik döneminde ortaya çıkan geçici şeker hastalığıdır. Hamilelik ile başlar ve genellikle de doğumdan sonra kaybolur.
Tip 2 şeker hastalığına neden olması ihtimali ve prediyabet olarak değerlendirilmesi nedeniyle gestasyonel diyabet söz konusu olan gebeler hamilelik süresince beslenme desteği almalıdır, düzenli olarak şeker takibi yapılmalıdır.
Gestasyonel diyabet, hamilelikte kilo alınmasının başlıca nedenlerinden biridir ve sebebi konusunda net bir bilgi yoktur. Gebelikle birlikte salgılanan bazı hormonların vücudun şeker dengesini bozduğu en yaygın bakış açılarından biridir. Genetik olarak şeker hastalığına yatkın olan kadınlarda, hamilelik döneminde diyabet tetiklenebilir.
Kan şekerinin düzensizliğinin beslenme ve yeme alışkanlıkları üzerindeki olumsuz etkileri doğal olarak kilo almaya neden olur. Hamilelikte baş edilemeyen açlık krizlerinin, yeme ataklarının altında genellikle gestasyonel diyabet vardır.
Şekerin anneye ve bebeğe zarar vermemesi için gebelik diyabetine uygun beslenme planı ile gestasyonel diyabeti kontrol altına alabiliriz. Böylece aşırı kilo alma gibi bir riski de ortadan kaldırmış oluruz.
Hamilelik Döneminde Beslenme ve Toplumsal Yeme Baskısı
Önümüze geleni belki de en yemememiz gereken dönem hamileliktir çünkü sağlıklı ve dengeli beslenmek, doğru gıdayı yeterli miktarda almak bu dönemde iki katı daha önemli hale gelir. Fakat genellikle tam tersi yaşanır çünkü herkes, iyi niyetle, hamileleri beslemeye çalışırken maalesef kilo almalarına neden olur.
Hamilenin her şeyde gözü kalır, hamile iki canlıdır iki katını yemesi önerilir, yemezse bebeğin bir yerine bir şey olacağından korkulur vesaire! Tüm bunlar anneyi beslenme konusunda hem yanıltır hem de bir tür sosyal baskı nedeniyle istemesede yemeye zorlar.
Hamilelikte Zayıflama (Diyet)
Gebelikte anne kaliteli bir şekilde beslenmezse bebek ihtiyacı herşey için annenin depolarını kullanır. Kilo almak bir yana, anne adayının bebeğin gereksinimi olan vitamin ve mineraller bakımından zengin bir şekilde beslenmesi, kan değerlerinin yüksek olması, hem bebek hem anne sağlığı ve geleceği için önemlidir.
Hamilelikte diyetisyen desteğinin sağladığı birçok avantaj söz konusudur:
- Kilo kontrollü bir gebelik dönemi, doğum sonrası kiloları daha kolay vermenizi sağlar.
- Eksiksiz beslenme kas ve kemik sağlığını korur.
- Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmesi, diş kayıpları, tırnaklarda bozulma gibi durumların önüne geçilir.
- Kan şekeri dengedir, yeme bozukluğu kontrol altındadır.
- Kalori kısıtı, yasaklı yeme listeleri yerine sağlıklı besinler ile keyifli sofralar kurmaya devam edebilirsiniz.
Hem sizin hem bebeğinizin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için hamilelikte ve doğumdan sonra emzirme döneminde uzman diyetisyen desteği sayesinde eksiksiz bir beslenme planı uygulayabilir ve aynı anda formunuzu da koruyabilirsiniz.
Hamilelik Öncesi Zayıflama
Diyetisyen destekli planlı gebeliklerde amaç hamilelik öncesi zayıflama diyeti ile ideal kiloda hamile kalınmasını sağlamaktır.
Hamilelik öncesi beslenme danışmanlığı kalori kısıtlaması olmayan diyetler sayesinde annenin tüm besin depolarının yeterince dolu ve kan değerlerinin yüksek olmasını hedefler. Bu durumda zaten beden kilo alma eğilimi göstermez. Hamilelik boyunca bebeğin en iyi şekilde beslenmesi sağlanır ve annenin vitamin depoları korunur.
Gebelikte beslenme danışmanlığını sadece kilo almak ya da vermek olarak değerlendirmek doğru olmaz, burada amacımız anne ve bebeğin en sağlıklı şekilde beslenmesini sağlamak ve doğru beslenme programı ile kilo almak yerine bebeğin gelişimini ve annenin sağlığını korumaktır.
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Özellikle kilo almaya meyilli bir yapınız varsa, hali hazırda kilonuz olması gerekenden fazlaysa ve çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız bir uzman diyetisyen desteği ile beslenmenizi düzenlemelisiniz.
Hamile kaldınız ve fazla kilonuz varsa aynı şekilde bir diyetisyen ile gebelik boyunca beslenme konusunda destek almalı, süreci kilo alarak değil en iyi şekilde beslenerek götürmelisiniz. Hamilelik döneminde beslenme:
- Vitaminler bakımından zengin olmalı.
- Besin değeri yüksek gıdalar tüketilmeli.
- Doğal ve mevsiminde beslenmeye özen gösterilmeli.
- Paketli gıdalar beslenmeden uzaklaştırılmalı.
- Rafine şeker, rafine karbonhidratlar beslenmeden çıkarılmalı.
Hamilelik Döneminde Beslenme Uzmanı Desteği Neden Önemli?
Bilinçli hamilelik, planlı gebelik giderek yaygınlaşıyor olsa da hamilelik ve doğum maalesef hala birçok kadının bedensel ve ruhsal olarak en çok yıprandığı durumdur. Kadın kilo alır, emzirme döneminde kilo almaya devam eder, o kiloyu yıllarca veremez, bedeni sarkar, derisi yırtılır, çatlar. Çoğu zaman, vücut henüz kendini onaramadan ikinci, üçüncü hamilelik yaşanır. Böylece, kendini çocukların büyümesine adayan kadınlar, yıllarca fazla kilolarını taşımak zorunda kalırlar. Bu kısır döngünün kırılmasını istiyorsak, hamilelik döneminde beslenme desteği ile anneye yardımcı olmamız şart.
Gebelikte beslenme ve diyetisyen desteği annenin sağlığını ve ruh halini koruyabilmesi için çok değerli ve önemlidir. Annenin iyi beslenmesi, bedenine iyi gelen gıdayı, doğru şekilde alması uzun vadede sağlığı yapılan değerli bir yatırım olarak görülmelidir.
Hamileyken Kilo Vermek Zararlı Mı?
Hamileliğin ilk üç ayında ideal kilosunda olan anne adayları dahil olmak üzere, kusma ve mide ekşimeleri sebebiyle kilo kayıpları yaşanabilir. İdeal kilonuzda hamile kaldıysanız kilo kaybetmenizi genel olarak istemeyiz. Kilo fazlası varsa ve hamileliğin henüz başındaysak kontrollü kilo vermek zararlı değildir.
Hamile Kalmadan Önce Kaç Kilo Olmalıyım?
Vücut kitle indeksinizin, boy ve kilo oranının normal olması yani ideal yağ, kas oranında olmak sağlıklı bir gebelik için büyük bir avantaj sağlar.
Hamilelikte Kilo Almamak Mümkün Mü?
Hamilelikte aşırı kilo almamak mümkün. 7 ile 11 kiloya kadar alınan kilo, doğumdan sonra kolaca eski vücut ağırlığınıza dönebilmeniz anlamına geldiği için, hamilelikte neredeyse kilo almamak olarak değerlendirilir. Aksi halde içinizde bir can büyürken kilo almamak hem mümkün değildir hem de sağlık açısından uygun değildir.
Hamilelikte Alınması Gereken Vitaminler Nelerdir?
Gebelik öncesi Folik Asit ve hamilelik boyunca Demir takviyesi dışında çok gerekli olmadıkça tüm vitamin, mineral ve amino asitleri beslenmeden elde edecek şekilde bir planlama yapmak gerekir. Gıda takviyesi, beslenme danışmanlığı yerine geçmemeli.
Hamilelikte Diyet ve Spor Nasıl Olmalı?
Hamilelik döneminde kilo alma ihtimaline karşı beslenme desteği, diyet yerine sağlıklı beslenme planları tercih edilmeli. Ağır sporlar değil gebeliğe uygun egzersizler, yoga ve nefes çalışmaları, yürüyüş, yüzme gibi bedeni rahatlatan aktivitelerden faydalanılmalı.
- Magnezyumun Farklı Formları ve Faydaları - 19 Kasım 2024
- Diyetin İlk Haftası Neden Kabızlık Yaşanır? - 16 Kasım 2024
- İnatçı Karın Yağları için Ne Yapmalıyım? - 13 Kasım 2024
Merhaba 18
19haftalik gebeyim daha öncede kiloluydum şimdi hem hızlı kilo alıyorum hemde ödemin çok fazla ne yapmalıyım
Merhaba. Beslenme ve danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. (0536 977 7520)
Henüz hamileliğin başındayım ve 10-12 kilo fazla kiloyla hamile kaldım.Kontrollü olarak kilo verip,sağlıklı gebelik geçirmek istiyorum.Ne yapmalıyım?
Merhabalar gebelikte ilk 20 hafta kilo vermek mümkün. Dilerseniz bireysel beslenme danışmanlığı almak için 0536 9 777 520 numaralı hattımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Sevgiler.