Fazla kilo ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin menopoza girişi öne çekmesi, menopoz ve beslenme arasındaki yakın ilişkiyi açıklamanın en basit yoludur.
Menstrual dönemin sona ermesi olarak tanımlanan menopoz, bedensel ihtiyaçların değiştiği önemli bir geçiş süreci olmasının yanı sıra kilo almak gibi sonuçları olan bir fiziksel dönüşüm dönemidir.
Menopozda Zayıflama prosedürü ile menopozda kilo vermeyi başlı başına bir konu olarak ele almamızın sebebi tam olarak bu özel durumdur.
Premenopoz ya da erken menopoz belirtilerinden itibaren her aşamada menopoz sürecine özgü ve kişiye özel diyet planı oluşturarak menopoz dönemini sağlıklı ve kilo almadan geçirmek ve/veya mevcut fazla kiloyu vermek, menopoz döneminin ardından daha sağlıklı bir ileri yaş hayatına yatırım yapmak demektir.
Menopozda İdeal Kilo
Menopoz, metabolizma yaşının hızla ileri sarması ve yaşlanma etkilerinin ortaya çıkması olarak algılanır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar geç girmek isteriz. Fakat vücudun ihtiyaçları eksiksiz bir şekilde karşılandığı takdirde, menopozun olumsuz etkilerini en aza indirgemek çok da zor sayılmaz…
Menopozun ne zaman başladığı kadar önemli bir diğer konu menopoz öncesi ve süresince, bedenin ideal kilosunda olup olmadığıdır. Menopoza girmeden önce kilo fazlası olmayan kadınlarda, bu dönemde kilo alma ihtimali düşer ve genellikle daha az kilo alınır.
Menopozu ideal kiloda karşılamak, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklar ile bu dönemi geçirmek, sadece kilo almayı engellemez, daha da önemlisi menopozun yıkıcı etkilerine karşı bedeni korur.
Kemik erimesi, menopozun kadın bedeninde neden olduğu en büyük yıkımlardan biridir ve birçok kadının fiziksel olarak çökmesine neden olur. Fazla kilo bu noktada büyük bir dezavantajdır. Eklemlerin taşıdığı yük arttıkça kemik erimesi nedeniyle iskelet sisteminde oluşan deformasyon derinleşir.
Menopozda Beslenme Desteği
Menopozda beslenme desteği, zayıflama ya da ideal kiloyu korumak amacıyla planladığımız farklı diyet listelerinden oluşur. Burada önemli olan menopoz döneminde metabolizmanın kilo almadan eksiksiz beslenmesini sağlamaktır.
Öncesinde yapılan kan sayımı ve hormon testi incelendikten sonra kişiye özel olarak hazırlanan beslenme planlarıyla uyguladığımız menopoz döneminde beslenme danışmanlığında klinik olarak hedeflerimizi söyle sıralayabiliriz:
- Menopozda ideal kiloyu korumak ve/veya fazla kilolardan kurtulmak.
- Erken menopozu mümkün olduğu kadar geciktirmek.
- Kilo almadan menopoz dönemini atlatmak.
- Menopoz öncesi ya da premenopoz döneminde kilo vererek bu döneminin daha rahat geçmesini desteklemek.
- Kemik erimesine karşı kalsiyum depolarını beslemek.
- Kas ve iskelet sisteminin hasar görmeden menopozu atlatmasına yardımcı olmak.
- Fiziksel ve ruhsal olarak pozitif menopoz odaklı bir beslenme modelinden, maksimum fayda sağlamak.
Menopozda Ne Yemeli Ne Yememeli?
Menopozda beslenme nasıl olmalı? Bu sorunun cevabı diyetisyenler arasında da tartışmalıdır. Örneğin kalsiyum ihtiyacının yoğun olduğu bir süreç olmasına rağmen, bize göre, süt ve yoğurt tüketimini artırmak herkes için iyi bir fikir olmayabilir.
Laktoz intoleransı, yetersiz mikrobiyota ve bağırsakta sorun varsa, süt ve süt ürünleri yerine bitkisel kalsiyum kaynakları ve/veya gıda takviyesi almak, daha iyi bir seçim olacaktır. Bilhassa fazla kilo söz konusu olan kişilerde, kilo verme aşamasındayken…
Dolayısıyla menopozda ne yenir ne yenmez sorusu her metabolizma için kişiye özel olarak cevaplanmalıdır. Vücudun gereksinimleri ve beslenme yanlışlarından kaynaklanan sorunlar göz önünde bulundurularak, süt ürünleri gibi bazı besin grupları için elimasyon ve yeniden ekleme yöntemi uygulamak gerekebilir.
Fakat son yıllarda yapılan araştırmaların ortaya koyduğu bazı önemli sonuçlar, başta rafine karbonhidratlar olmak üzere bazı besinlerin menopoza olumsuz etkilerini destekler niteliktedir:
Karbonhidrat Ağırlıklı Beslenme Erken Menopoz Riskini Artırıyor?
Menopoza giriş yaşı 45 ile 55 yaş arasında normal kabul edilir fakat bu normlar genetik yapıya, kadınların yaşadıkları coğrafya ve iklim koşullarına, besin çeşitliliğine ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak dünyanın her yerinde farklıdır.
Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47-48 iken dünya ortalaması 50-52 yaş aralığında seyreder. 45 yaş menopoz için tıbbı olarak normal yaş aralığının başlangıcı olarak kabul edilir fakat genel olarak erken menopoz yorumuna dahildir.
Yetişkin kadınlar arasında erken menopoz ve beslenme arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalar, karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin menopoza giriş yaşını 1,5 yaşa kadar öne çektiğini işaret ediyor.
Karbonhidrat ağırlıklı beslenme nedeniyle 45 yaşından önce menopoza giren bir kadın, üst sınır baz alındığında 7 ile 10 yıl kadar erken bir sürede menopoza girmiş oluyor.
Fazla Kilo Erken Menopoza Girişi Hızlandırıyor!
Karbonhidrat ağırlıklı beslenme, kilo almaya neden olduğu için dolaylı erken menopoza ikinci kere neden olmaktadır.
Hazır gıdalar ve fast food nedeniyle dünya genelinde artan obezitenin erken ergenliği tetiklenmesine benzer biri durum menopoz yaşı için de geçerlidir. Metabolizma hızının düşmesine ve biyolojik yaşın ilerlemesine neden olduğu için fazla kilonun ergenliği ya da menopozu tetiklemesi aslında son derece doğal bir sonuç.
Çünkü ideal kiloda olmak sadece fiziksel olarak genç görünmek demek değildir asıl önemli olan hücresel ve metabolik vücut yaşının kaç olduğudur ve fazla kilo maalesef biyolojik yaşı büyütür, erken yaşlanmaya neden olur.
Erken Menopoz Riskine Karşı Beslenme Nasıl Olmalı?
Karbonhidrat sınırlaması ve rafine karbonhidratlardan uzak durmak, beslenmede yapılacak en basit ve etkili değişimdir. Ayrova yapılabilecekleri söyle sıralayabiliriz:
Östrojen içeren besinler diyete daha fazla dahil edilmeli.
Antioksidanlar her öğünde tüketilmeli.
Omega 3 ve iyi yağlar bakımından zengin bir diyet uygulanmalı.
Yumurta ve diğer selenyum kaynaklarının yeterince tüketildiğinden emin olunmalı.
Besin çeşitliliğinin gözetildiği bir beslenme modeli, genel yaklaşım olmalı.
Mevsim sebzeleri, renk çeşitliliği sağlayacak şekilde bol bol tüketilmeli.
Beslenme ile yeterince alınmadığı takdirde gerekli vitamin ve mineraller, temiz içerikli gıda takviyeleri ile karşılanmalı.
Kalorisiz Beslenme ile Menopoz Dönemine Fit ve Sağlıklı Girebilirsiniz
Menopoz döneminde zayıflama ve beslenme danışmanlığının içeriğini, damak zevkinize ve beslenme ilkelerinize göre, kalori sınırlaması getirmeden planlıyoruz.
Kalorisiz Beslenme dediğimiz bu yaklaşımda amacımız, menopozla birlikte yeterince stres altına giren bedeni, bir de kilo almak kaygısı ile yeme bozuklukları ve kilo kontrol sorunlarıyla boğuşmaktan kurtarmak.
Kalorisiz Beslenme Nedir?
Ketojenik diyet gibi daha çok yağ yakmaya yönelik beslenme modelleri, protein ağırlıklı/sınırlı karbonhidrat diyetleri ya da sebze ağırlıklı vegan-vejetaryen beslenme türleri arasından size uygun olanını, menopoz döneminde bedenin besin ihtiyaçlarını maksimumda karşılayacak şekilde, kalorisi sınırlaması getirmeden modifiye ediyoruz.
Kalorisiz Beslenme hakkında detaylı bilgi için makalemizi okumayı unutmayın!
Kalorisiz Beslenme ve Menopozda Zayıflama ile ilgili detaylı bilgi almak ya da randevu oluşturmak için, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Magnezyumun Farklı Formları ve Faydaları - 19 Kasım 2024
- Diyetin İlk Haftası Neden Kabızlık Yaşanır? - 16 Kasım 2024
- İnatçı Karın Yağları için Ne Yapmalıyım? - 13 Kasım 2024