09Oca

Diyetin ilk haftalarında kilo verme hızlıdır. İdeal kiloya yaklaştıkça kilo kaybetme hızı yavaşlar. Kilo vermem durdu cümlesini en çok bu süreçte duyarız.

Bu aslında bedenin kendini koruma refleksinin ne kadar iyi çalıştığını gösterir çünkü kilo vermenin hele ki çok hızlı bir şekilde kilo vermenin iyi bir şey olmadığını bedenimiz bilir. Diyetin başlarında, genelde ideal kilonun çok üzerinde olduğu için beden, bu fazla kiloyu rahatça bırakır.

Kalorisiz beslenme gibi doğru diyet planları ile vücut aç kalmayacağına emin olduğu zaman ilk aylarda hızlı bir şekilde kilo verebilir fakat bir noktada yavaşlaması doğaldır ve bu gereklidir de! Çünkü aksi halde kilo kaybını durdurmak zor olabilir. 

Bir de hatırlamak isterim ki, vücut yavaş yavaş kilo alır. Kilo verirken de aslında makbul olan yavaş yavak zayıflamaktır çünkü hızlı verilen kilo, hepinizin de bildiği gibi aynı şekilde hızla geri alınır. Kilo koruma diyetlerine rağmen yo yo sendromu ile kilo alıp verme döngüsüne giren kişilerin ortak hikayesi maalesef hızlı kilo verdiren diyetler uygulamış olmalarıdır. 

Bu nedenle kilo vermemiz bir noktada yavaşlayabilir, hatta durabilir. Bu noktada önemli olan kilo verme ne zaman durdu, neden durdu, daha fazla zayıflamaya ihtiyaç var mı, varsa ne yapmak lazım gibi sorulara, doğru cevaplar bulabilmek… 

Kilo Vermem Neden Durdu?

Zayıflama ve kilo verme süreci herkeste farklı seyreder, bu nedenle kilo vermem neden durdu sorusunu da gene kişiye özel cevaplamak gerekir. 

İdeal kilosundan uzaklaşmış kişilerde kilo verme süreci hızlı başlar, yavaşlar, ve bir noktada durur ki bu aslında beklediğimiz bir durumdur. Daha az kilo vermeyi hedeflediğimiz vakalarda ise kilo verme, yavaş ilerler ve son birkaç kiloyu vermek zor olabilir. 

Kişinin yaşına ve kilo almasının altında yatan nedenlere göre metabolizmanın zayıflama sürecine verdiği tepki herkeste farklı şekilde cereyan eder. Yine de en yaygın sebeplerini sıralamak gerekirse kilo verme aşağıdaki nedenlerle durmuş olabilir: 

  • Ödem 

Diyetin ilk haftalarında ödem atıldığından hızla kilo verdiğinizi düşünürsünüz oysaki giden daha çok sudur ve ödem tamamen atıldığında kilo vermek doğal olarak yavaşlar çünkü artık yağdan gitmeye başlamıştır ve bu da, daha yavaş ilerleyen bir süreçtir. 

  • Dirençli Ödem 

Bazı bedenler su tutmaya daha meyillidir. Genellikle bir takım sağlık sorunlarına eşlik eden bu durum literatürde dirençli ödem olarak bilinir ve kilo vermeyi durdurabilir hatta tartıda  birkaç kilo fazlasını görmek mümkündür.   

  • Yanlış Diyetler 

Kısa sürede hızlı kilo vermeye odaklanan şok diyetler ya da kişiye özel olarak planlanmamış diyet listeleri uygulanarak yapılan yanlış diyetlerle zayıflamaya çalışmak, kısa süre sonra kilo vermenin durmasına neden olabilir. 

  • Kalori Kısıtlı Beslenme 

Kalori kısıtlı ve porsiyon sınırlamalı klasik diyet bakış açısı ile kilo vermeye çalıştığınızda vücut aç kalma kaygısına kapılır ve kilo vermeyi durdurabilir. Bununla da kalmaz, genellikle kilo alma eğilimi geliştirir. 

  • Yo Yo Diyeti Sendromu 

Sürekli tekrar eden diyete başlama/kilo verme ve diyeti bozma/kilo alma döngüleri de aynı şekilde biyolojik stresi tetikler ve hayatta kalmak için kendini korumaya alan metabolizma, kilo vermeyi durdurur, verdiğini de geri alabilir. 

  • Dirençli Kilo 

Zayıflamada plato dönemi dediğimiz bir süreç vardır ve bu dönemde kilo verme durur daha doğrusu tartıdaki sonuç aynı kiloda takılıp kalmış gibidir. Plato dönemi, dirençli kilo sınırına geldiğimizi işaret eder. Platoyu kırmak için diyet listesinin yeniden düzenlenmesi ve günlük aktivitenin artırılması genellikle yeterli olur.  

Kilo Verme Durduğunda Ne Yapmak Gerekir?

Her zaman söylerim kilo vermek, zayıflamak bir sonuçtur. Aslında mesele sağlıklı beslenmeyi geçerli beslenme alışkanlığı haline getirmek ve beslenmeyle bedenin iyileşmesine yardımcı olmak, olmalıdır. 

Çünkü ancak bu şekilde vücudunuza fazladan yerleşmiş ve aslında size yük olan kiloyu kolayca verebilirsiniz. Üstelik bu şekilde verdiğiniz kiloyu, sonradan geri almazsınız. 

Dolayısıyla öncelikle sakin olmak gerekir! 

Kilo vermek ve ideal vücut ağırlığınıza, sağlıklı beden yapınıza ulaşmak, diyet yapmaktan ibaret değildir. Bu bir yolculuktur, bir yoldur ve her yolculukta, her yolda bazen duraklar, beklemeler olabilir.Kilo verme durduğunda ne yapmak gerekir sorusuna benim verebileceğim cevaplar şunlar olabilir:

  • Eğer kilo vermeniz durduysa, izin verin bedeniniz o kiloda biraz kalsın. 

Verdiğiniz kiloların tadını çıkarın ve bardağın dolu tarafını görmezden gelmeyin. Biraz dinlendikten sonra asıl hedefe doğru yeniden yola çıkabilirsiniz.  

  • Beslenme uzmanınızdan destek isteyin.

Çünkü bu bizim meslek hayatımız boyunca en çok rastladığımız durumların başında gelir. Yani bizim için tanıdık bir durumdur hatta zayıflamanın durmasına sürecin bir parçası olarak bakarız ve her zaman bir çözümü vardır.

  • Fiziksel aktiviteyi arttırın. 

Örneğin günlük yürüyüşlerinizin süresini uzatmak bile, kilo vermeyi yeniden harekete geçirmek veya platodan çıkmak için son derece etkili bir yöntemdir. 

  • Detoks yapın. 

Detoksifikasyon, ödem direncini nedeniyle duran kilo verme sürecini yeniden aktif hale getirmeye yardımcı olabilir. 

  • Acıkana Kadar Yemeyin ve Doyana Kadar Sofardan Kalkmayın

Tam olarak doyacağınız, kalorisiz beslenme ile açlık endişesini kolayca aşabilir ve böylece aç kalmadan kilo vermeye devam edebilirsiniz. 

Bu listeye daha çok şey ekleyebiliriz. Yani sayısız çözüm formülü üretebilir ve zayıflama sürecinin platodan çıkmasını, vücudun yeniden kilo vermeye başlamasını sağlayabiliriz. İhtiyacımız olan şey, kilo vermenin neden durduğunu bilmek. Buna cevap verdiğimizde, bedenin neye ihtiyacı olduğunu da öğrenmiş oluruz ve metabolizmayı harekete geçirebiliriz. 

O Son Birkaç Kilo! 

Kilo verme ne zaman durur diye soracak olursanız cevabım “ o son birkaç kilo” var ya, işte tam onu vermeye geldiğiniz sıra kilo verme durur ve hedefe çok az kala, tartıda hep aynı sonucu görmek bazen benim bile canımı sıkar. 

Burası önemli bir eşik noktasıdır ve aslında beden bizi boşuna durdurmaz. Bu noktadan sonra kontrolsüz bir şekilde kilo vermeye devam etmemek için bedenin güçlenmeye ve yavaş yavaş kilo vermeye ihtiyacı vardır. 

O son birkaç kiloyu verme zamanı geldiğinde sabırlı olup acele etmeden, zamana yayarak, çok yavaş kilo vermeye devam ettiğiniz takdirde bedenin kilo koruma yeteneğini de iyileştirmiş olursunuz. Fazla kilolara sağlıklı ve kalıcı olarak veda etmenin doğru yolu da budur. 

Kalorisiz Beslenme ile Kilo Vermeniz Durmaz 

Diyet yaparak değil sürekli bir şekilde sağlıklı beslenerek ve sağlıklı besinlerden oluşan kalori ve porsiyon sınırlaması olmayan öğünler tüketerek kilo vermeye çalışırsanız, kilo vermeniz kolay kolay durmaz ancak yavaşlayabilir. 

Aç kalmadan, stres olmadan, çok geniş bir seçenekler yelpazesindeki sağlıklı besinlerden dilediğiniz kadar yiyerek kolayca kilo verebilir, kilonuzu koruyabilirsiniz. 

Kilo Vermeniz Dursa Dahi, Sağlıklı Beslenmeye Devam Edin… 

Kilo vermeniz durdu diye beslenme modelinize, diyet listenize veya diyetisyeninize küsüp sağlıksız beslenmeye geri dönmeyin çünkü bu diyetinize ya da diyetisyeninize değil kendinize verdiğiniz bir ceza olur. 

Pınar Demirkaya

“Kilo Vermem Neden Durdu?” 1 soru var

  1. Çok dogru

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir