27Ara

Kilo almak, gece yemek yemenin zararları arasında ilk sıralarda yer alır ama asıl sorun kalp damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açmasıdır. 

Gece yemek yediğiniz için aldığınız kiloyu doğru diyet ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile aşmak ve zayıflamak ya da ideal kilonuza kavuşmak mümkündür. Ancak kalp ve damar hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları, diyabet gibi çok daha ciddi sağlık problemlerine neden olması bakımından gece yemek yemek, ciddiye alınması gereken bir yeme bozukluğudur. 

Önemli olan sağlığınız bozulmadan gece yemelerini bırakmak. Peki nasıl yapacağız, gece yeme ataklarını nasıl engelleyeceğiz? Bu sorulara cevap vermeden önce gelin, gece yeme atakları hakkında biraz daha detay konuşalım…

Gece yemek yemek beslenmede bir şeylerin ters gittiğini gösterir; suçluluk duygusu ile uyanıp gün içinde kendinizi açlıkla cezalandırıyorsanız lütfen bizimle iletişime geçin.

Gece Yemek Yeme Atakları 

Gece yemek yemek stres, depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik sıkıntıların yaşandığı dönemlerde “geçici” olarak yaşanacağı gibi başta insülin direnci olmak üzere bir takım sağlık sorunlarından kaynaklı olarak “sürekli” hale de gelebilir. 

Bu nedenle öncelikle gece yemek yemeye neyin neden olduğunu bulmak ve bu yeme atakları dönemsel mi yoksa kronik bir beslenme bozukluğundan mı söz ediyoruz, işte bunu tespit etmek gerekir. 

Gece yemek yemek, sürekli hale gelmemişse paniğe kapılmaya gerek yok ama gene de akşam öğününden sonra canınız bir şeyler yemek istiyorsa ya da özellikleri geceleri sürekli açlık duygusu ile baş etmeye çalışıyorsanız, tedbir amaçlı olarak kan tahlili yaptırabilir ve bir beslenme uzmanına danışabilirsiniz. 

Demek istiyorum ki herkes ara sıra gece yemek yer. Örneğin regl dönemi öncesi, aşırı alkol tüketimi sonrası ya da önemli bir sınava hazırlık süreci gibi psikolojik ya da fizyolojik baskının artmasına bağlı olarak belli bir zaman aralığında gelen yeme ataklarını tolere edebiliriz. 

Burada bahsettiğimiz durum, sağlık açısından ciddi sonuçları olması nedeniyle de tedavi edilmesi gereken bir tür yeme bozukluğu çünkü gece yemek yediğimizde vücudumuzun tüm dengesi alt üst olur. 

Gece Yemek Yediğimizde Vücudumuzda Neler Olur?

Bedenimiz güneşin günlük hareketleri ile uyumlu bir ritimde çalışır. Sirkadiyen ritim dediğimiz bu doğal akışa göre vücudumuz gündüz başka gece başka işlerle uğraşır ve gündüz farklı gece farklı hormonlar salgılar. 

Gece yemek yediğimizde her şeyden önce bu ritim bozulur. Gece boyunca hücre yenilemek ve bedeni uykuya hazırlamak üzere enerji sarfiyatını minimize etmeye hazırlanan metabolizma, gece yemek yediğinizde besinleri sindirmek için yeniden enerji harcamaya başlar. Melatonin salgılamayı azaltır, ölü hücreleri temizlemek ve yeni hücre üretmek yerine, mideye giren besini sindirmeye öncelik vermek zorunda kalır.  

Gece Yemek Neden Kilo Yapar?

Her zaman söylediğim gibi “Kilo Almak Bir Yan Etkidir!” ve gece yemek yemek neden kilo yapar sorusuna da bu minvalde cevap vermeyi tercih ederim çünkü gece yemek yediğinizde kilo almanızın sebebi aldığınız kaloriden ziyade, açlık tokluk hormonlarının çalışma sistematiğinin bozulması, pankreasın doğru çalışmaması, sindirim sisteminin bozulması ve kandaki iyi kolesterolün değil kötü kolesterolün yükselmesidir. 

Yani, gece yemek yediğinizde şeker dengesi, sindirim sistemi, kalp ve damar sağlığı bozulmaya başladığı için doğal olarak kilo alırsınız. Bu durumda kilo almak bir sonuçtur. 

Gece yemeye devam ettiğiniz takdirde bu sağlık sorunları derinleşir ve açlık atakları ile baş etmek giderek zorlaşır. Bu kısır döngüye girdiğinizde gece yemek yemek alışkanlığa döner ve sürekli hale gelir. Bunun sonucu olarak maalesef obeziteye kadar varan kilo kontrol sorunları ortaya çıkabilir. 

Gece Yemek Yemenin Nedenleri 

Yeme bozukları kapsamında değerlendirildiği için gece yemek yemenin psikolojik nedenleri ile metabolizmik bozulmalar ve yanlış beslenmeden kaynaklanan fizyolojik nedenleri vardır. 

Eğer yoğun stres dönemlerinden geçen bir kişiden söz etmiyorsak, gece uykudan kalkıp buzdolabının kapağını açmak ya da akşam yemeğinden birkaç saat sonra yüksek kalorili fast food yiyecekler veya tatlı şeyler yeme isteği, beslenme açısından anormal bir durumdur ve muhakkak altında yatan bir sebep vardır. 

Buna göre gece yemek yemenin bazı nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: 

  • Yoğun stres, depresyon ve kaygı bozukluğu 
  • Karbonhidrat ağırlıklı beslenmek 
  • Şeker tüketmek 
  • İnsülin direnci veya diyabet 
  • Sürekli diyet yapmak ve/veya Yo Yo döngüsüne girmek 
  • Gündüz öğünlerinde aç kalmak, porsiyon sınırlaması  
  • Kalori hesabına dayalı diyetler uygulamak
  • Sık sık yemek ve ara öğün yapmak 
  • Tiroid hormonlarında dengesizlik 
  • Uyku bozuklukları 
  • Alkol kullanımı 

Gece Yemek Yemekten Nasıl Kurtulabiliriz?

Gece yememek için gündüz sağlıklı bir şekilde beslenmiş ve doymuş olmanız gerekir. Bu nedenle öncelikle beslenmede yapılan hataları düzeltmek gerekir. 

Kişiye özel beslenme danışmanlığı, gece yemek yemekten kurtulmanın yollarını bulmanıza yardımcı olur çünkü bu durum bir beslenme sorunudur ve bir uzman tarafından, nedenlerinin tespit edilmesi ve kişiye özel çözüm reçetesinin oluşturulması şeklinde tedavi edilir. 

Beslenme bir farkındalık ve kişisel gelişim konusudur. Dolayısıyla öncelikle gece yemeyi tetikleyen durumların farkında olmak gerekir:

  • Stres durumunda yemek yemeye yöneldiğinizinde aslında aç olmadığınızın farkında olmak, yeme ataklarını yönetmenize yardımcı olur 
  • Kalorisiz beslenme uygulamak ve gün içindeki öğünlerde doyana kadar yemek, gece acıkmalarını ve yemek yeme isteğini azaltmada etkilidir
  • Doğru diyet kişiye özel beslenme analizi gerektirir, size yarayan sağlıklı gıdalardan oluşan bir beslenme modeli, kandaki şeker dengesini destekler ve ani açlıkların yaşanmasını büyük ölçüde engeller
  • Uyku düzeni bozuk kişilerde gece yemek yeme alışkanlığı daha yaygındır bu nedenle uyku düzenini korumak ve deliksiz bir uyku çekmek, gece yeme ataklarını engelleyebilir
  • Sık sık yemek ya da ara öğünler yapmak insülin dengesini bozduğu için aralıklı oruç gibi öğün modelleri ile beslenerek açlık tokluk hormonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak, gece yemek yemekten kurtulabiliriz

Gece Yemek Yemeyi Durdurmanın Kolay Yolu: Kalorisiz Beslenme ve Aralıklı Oruç

Gece yemek yemek en çok da beslenmede bir takım yanlışlar yapıldığını işaret ettiği için önemlidir. 

Gece yemek yiyen kişi kilo almaya başlar ve gece yediği için genellikle sabah kendini suçlu hisseder. Bu nedenle kahvaltı öğününü atlar ya da akşam yemeğinde kalorisi düşük şeyler yemeyi tercih eder. 

Bu bir beslenme paradoksudur ve gece yemek yemeyi durduramayacağı gibi sürekli yemek yeme isteğine neden olur. Bu döngü nihayetinde kilo yapar çünkü pankreas ve insülin dengesi bozulmaya başlamıştır. 

Tokluk hissetmek için açlık hissine izin vermek gerekir fakat pankreas sağlıklı bir şekilde çalışmadığında, açlığa karşı direnç düşer ve yemek yemeden durmak zorlaşır. 

Kalorisiz Beslenme ve Aralıklı Oruç ile günde 2 ana öğün şeklinde beslenmek, kan şekerini düzenlememizi sağlar. Pankreas yeterli düzeyde insülin salgılamaya başladığında, sağlıklı beslenme için gerekli zemini yaratmış oluruz çünkü aralıklı oruç sayesinde açlık ve tokluk hormonları, olması gereken ritimde salgılanmaya başlar… 

Pınar Demirkaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir