Gece yeme atakları düzensiz beslenme, psikolojik sorunlar, uykusuzluk, metabolik değişiklikler, stres gibi olumsuz pek çok sebebin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu atakları yaşayan kişiler gün içinde almaları gereken enerjinin büyük bir kısmını gece ataklar ile sağlarlar. Bu da uyku sorunlarını beraberinde getiren önemli sebeplerden biridir.
Gece Yeme Atağı Nedir?
Gece yemek yemek aslında pek çok insanın yaptığı bir şeydir. Özellikle yatmaya yakın yenen can sıkıntısının da tetiklediği zamanlarda kişi yemek yemeye daha açık halde olabilir. Elbette bunu yapıyor olmanız gece yeme atağı geçirdiğiniz anlamına gelmez. Gerçek anlamda geçirilen bu ataklar çok daha başka şekilde, bambaşka sebeplerle ortaya çıkabilir.
Gece yeme atakları, kişinin gece yarısı veya uyku saatlerinde, kontrolsüz bir şekilde yemek yeme isteğidir. Genellikle bu ataklar ani bir açlık hissi veya duygusal boşluk hissiyle ilişkilendirilir. Birçok kişi bu atağı yaşayabilir ancak bazıları için kronik bir sorun haline gelebilir. Kronikleşen bu durum vücudunuzda sorunlara neden olabilir.
Psikolojik stres, duygusal sıkıntılar, beslenme alışkanlıkları, hormon dengesizlikleri gibi çeşitli faktörler gece yeme ataklarını tetikleyebilir. Bu durum, bazen beslenme düzeninin bozulması, öğün atlama, yetersiz beslenme veya düzensiz uyku alışkanlıkları gibi faktörlerle ilişkilendirilebilir. Bazen ise gece yeme atakları bu sorunlara neden olmuş olabilir.
Gece yeme atağı, bazı insanlarda bir tür beslenme bozukluğu olan tıkınırcasına yeme bozukluğu (Bing Eating) ile ilişkilendirilebilir.
Bu atakların kronikleşmesi bedensel ve psikolojik sağlığınız için son derece risklidir. Akşam yemeğinden sonra aşırı iştahlılıkla seyreden, haftada en az üç gün, üç gece uykudan uyanarak yineleyen gece yemek yeme durumu hakimse, kişide bu ataklar kronik bir boyuta ulaşıyor olabilir. Bu durumun en az üç ay devam ediyor olması tanı ve tedavi için son derece önemlidir.
Kişiler Yeme Atakları Sırasında Nasıl Hissederler?
Yeme atağı yaşayan kişiler kısa bir periyotta yemek yeme ve tıkınma nöbeti geçiriyorlar. Bu süre içerisinde kontrollerini kaybediyorlar ve kendilerini durduramayacaklarını düşünüyorlar. Atak geçirdikleri sırada yalnız olmayı tercih ederler.
Normalden daha hızlı besinleri tüketerek bilinç dışı davranabilirler. Yaşadıkları bu yeme atağının sonunda kişiler kendilerinden nefret ederler ve büyük oranda suçluluk hissederler. Bu durum da onları depresif ruh haline sokmaya sebep olabilir. Yaşadıkları bu olumsuz durumda kontrollerini kaybederler. Sonrasında da yaşadıkları olumsuz duygular sebebiyle kendilerine bir çözüm yolu bulmakta zorlanabilirler.
Gece Yeme Atağı Yaşayıp Yaşamadığınızı Nasıl Anlarsınız?
Açlık Duygusu: Gece yeme atağı yaşayan kişiler genellikle gece saatlerinde yoğun bir açlık hissederler. Bu kişiler normal bir akşam yemeğinden sonra bile aniden ortaya çıkan yoğun bir açlık duygusu hissedebilirler.
Yemek Yemeği Duygusal Durumlarla İlişkilendirme: Gece yeme atağı, sık sık duygusal durumlarla ilişkilendirilir. Özellikle stres, endişe, üzüntü gibi duygusal durumlarla başa çıkma mekanizması olarak kullanıyor olabilirsiniz.
Bilinçsiz Yeme: Gece yeme atağı sırasında kişi genellikle bilinçsizce ve kontrolsüzce yemek yer. Bu durumda, normalde doymuş olmalarına rağmen, aşırı miktarda yiyecek tüketmelerine sebep olur.
Düzensiz Uyku Alışkanlıkları: Gece yeme atağı yaşayan kişiler genellikle düzensiz uyku alışkanlıklarına sahiptirler. Uykusuzluk veya uykusuz kalma durumları bu atağın oluşumunda etkili olabilir.
Gün Boyunca Yetersiz Beslenme ve Kendini Aç Bırakma: Eğer gün boyunca yeterince beslenmiş iseniz veya öğün atlanmışsanız, kendinizi bilinçsizce aç bıraktıysanız gece yeme atağı riskiniz artabilir.
Bu belirtileri dikkate alarak kendi davranışlarınızı gözlemleyebilir ve gece yeme atağı yaşayıp yaşamadığınızı anlayabilirsiniz. Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız ve bu durum yaşam kalitenizi etkiliyorsa, bir psikolog ve diyetisyen ile sürecinizi takip etmek son derece önemlidir.
Gece Yeme Atakları Nedenleri
- Bedensel Kaygılar: Günümüzde yeme bozukluklarının altında yatan en önemli nedenlerden biri toplumdaki beden ve fizik algısıdır. Sosyal medyanın da hayatımızda bu kadar yer edinmesinden sonra kişiler kendilerinden gerçekçi olmayan çok büyük şeyler beklemektedirler.
- Kısıtlı Diyetler: Bilinçsizle yapılan, çok kısıtlı yapılan diyetler kişide bıkkınlık yaratabilir. Bu diyetlerin az da olsa dışına çıkıldığında yaşanılan suçluluk duygusu da sizi yeme ataklarına itmeye sebep olabilir.
- Alkol ve Madde Kullanımı: Alkol veya bazı ilaçların kullanımı da gece yeme ataklarını artırabilir.
- Duygusal Bağlamda Yeme Alışkanlıkları: Çocukluk döneminde kazandığınız yeme alışkanlıkları ve aile içi ilişkiler, gece yeme ataklarının ortaya çıkmasında rol oynuyor olabilir.
- Uyku Bozuklukları: Uyku sorunları, özellikle uyku apnesi ve uyku eksikliği, gece yeme ataklarını tetikleyebilir.
- Genetik Faktörler: genetik yatkınlıklar, gece yeme ataklarının oluşumunda etkili olabilir.
Gece Yeme Atağı Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik Danışmanlık: Bir psikolog veya danışmanla çalışmak, duygusal zorluklar, stres, endişe veya depresyon gibi psikolojik faktörleri ele almak için etkili olabilir.
Diyetisyene Başvurmak: Dengeli ve düzenli öğünlerle beslenmeyi sağlamak gece yeme ataklarını önlemede önemli olabilir. Alanında uzman bir diyetisyenle çalışarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek ve yeme planlarını oluşturmak faydalı olacaktır.
Hayatınızda Duygusal Düzenlemelere Gitmeniz: Çevrenizde bulunan toksik ilişkiler sizin yeme davranışınızı olumsuz etkiliyor olabilir, hayatınızda buna benzer ilişkileriniz varsa iletişimi azaltmayı veya kesmeyi denemelisiniz. Size iyi gelen şeylere odaklanmaya çalışmalısınız.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Düzenli egzersiz yapmak, stres yönetimi tekniklerini öğrenmek, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak ve sosyal destek ağını güçlendirmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri, gece yeme ataklarını yönetmede önemli olabilir.
Sosyal Çevreniz: Ailenizden ve sevdiğiniz insanlardan sosyal destek almaktan çekinmemelisiniz. Onlar size sosyal anlamda en iyi gelecek kişiler olabilir. Bu sürecinizi atlatmakta size destek sağlayabilirler.
Unutmayın ki gece yeme ataklarının altındaki en önemli sebep psikolojik duygu durumunuz ve toplumsal beden algısı olabilir. Yapılan pek çok başarısız ve zor diyet süreci sizi bu ataklarla baş başa bırakmış olabilir. Kendinize ve bedeninize fazla yüklenmeden süreci daha sancısız atlatmanız mümkün. Bu süreci tek başınıza atlatmaktansa alanında uzman bir diyetisyen ve psikolog ile çalışmak son derece önemlidir.
- Magnezyumun Farklı Formları ve Faydaları - 19 Kasım 2024
- Diyetin İlk Haftası Neden Kabızlık Yaşanır? - 16 Kasım 2024
- İnatçı Karın Yağları için Ne Yapmalıyım? - 13 Kasım 2024