Sonradan, kilo vermek için başvurulan ketojenik diyet, ilk uygulandığında hastalıkların tedavisinde kullanılan bir beslenme modeliydi.

Kilo vermek için yapılmasının yanı sıra özellikle odaklanmak gibi zihinsel faaliyetlerin ve daha enerjik hissetmek gibi metabolizmik faaliyetlerin iyileştirilmesi için kullanılan bir tür tıbbi beslenme modellidir. Yüksek yağ, sınırlı protein ve düşük karbonhidrat tüketimi üzerine kuruludur. Ketojenik beslenme piramidinin en alt basamağında yağlı tohumlar ve kabuklu yemişler ile et, yumurta ve süt ürünleri bulunur. 

Ketojenik diyeti, belli aralıklarla internette popüler olan diyetler arasında ilk sıralarda yer alır. Örneğin, ünlü birinin fazla kilolarından kurtulması haber olmuştur ve uzatılan mikrofona hasbelkader “keto diyeti” diye cevap verir. Ardından evde keto diyeti nasıl uygulanır diye yapılan araştırmalar, blogger tecrübeleri ile ketojenik beslenme denenmeye çalışılır. Kendi kendine uygulanması zor bir diyet türüdür. Keskin kuralları vardır. Bu sebeple sonuç alınması pek kolay bir diyet değildir.

Ketoziste olduğunuzun anlaşılması için kan ya da üre testi yapılması gerekir. Bu testler yapılmadan, uzman gözetimi olmadan ketojenik diyet yapılması  sağlık açısından önerilmez. 

Ketojenik Diyeti Nedir?

Keto diyeti, nörolojik hastalıkların tedavisinde beslenmenin etkileri araştırılırken ortaya çıkar. Epilepsi nöbetlerini beslenmeyle engellemeye yönelik bir tedavi olarak uygulanmaya başlanır. Beslenme uzmanlarının danışmanlığında  nörolog doktorlar tarafından epilepsi tedavisinde kullanılmaktadır. 

Doktorlar  kontrolünde yapılması gereken tedavi amaçlı bir diyet türüdür, kilo verdirmek gibi etkileri de vardır. Fakat daha çok sağlıklı beden durumunu ikame etmek için bir tür eliminasyon diyeti olarak kullanılır. 

Karbonhidrat tüketimi düşük diyetlerin ortak noktası, bedeni enerji kullanmak için yağ yakmaya teşvik etmeleridir. Karbonhidratın sınırlandırılması glikoz üretimini düşürür. Glikoz, bedenin ihtiyacı olan enerjiyi üretmek için kullandığı ilk maddedir. Glikoz olmadığında enerji üretmek için yağ yakmak durumunda  kalır. Ketojenik, bu temel prensip üzerine kurulu, yağ ağırlıklı bir diyettir. Her metabolizma için maalesef uygun bir beslenme türü olmadığı gibi her zaman kilo verdiren bir diyet de değildir. 

Ketojenik Diyet Listesi 

Ketojenik diyette amaç bedenin ketozise ulaşmasını sağlamaktır. Bu yüzden de karbonhidrat alımını durdurur. Maksimum 50 gram günlük karbonhidrat alınacak şekilde bir diyet listesi oluşturulur, kimi zaman çok daha azı da söz konusu olabilir. 

Ketojenik Beslenmede Ne Yenir? 

  • Tüm bitkisel ve hayvansal yağlar. 
  • Et, balık ve kümes hayvanları. 
  • Yumurta. 
  • Süt, peynir, yoğurt ve diğer mandıra ürünleri.
  • Karbonhidrat oranı düşük brokoli, kuşkonmaz, ıspanak gibi sebzeler. 
  • Tüm yeşil yapraklı sebzeler. 
  • Avakado. 
  • Tohumlar, kabuklu yemişler.

Ketojenik diyet ketosis takibi gerektirir, her hafta yapılan kontrollere göre diyet listesi kişiye özel olarak oluşturulur. Şeker tüketimi sıfır olmalıdır. Bu sebep meyve dahi yenmez.

Ketojenik Diyette Yasaklı Gıdalar Nelerdir? 

  • Pirinç. 
  • Patates.
  • Mısır. 
  • Tüm diğer tahıl ve kuru baklagiller.
  • Tüm ekmek çeşitleri. 
  • Meyve dahil olmak üzere tüm şeker kaynakları. 
  • Şekerli içecekler.
  • Bira. 
  • Makarna.

Tahlil yapılmadan, internette bulunan listelerle keto diyeti uygulamanın sakıncalı olmasının önemli nedenlerinden biri de ketojenik diyetin zihin sisi gibi bir takım ataklara neden olabilme ihtimalidir.

Kefo Flu Nedir?

Ketojenik beslenmede sık rastlanan bir yan etki olarak Keto Flu, bedenin savunma sisteminin yarattığı geçiçi bir sendrom olarak tanımlanabilir fakat sağlık problemleri olan, yüksek kilolu kişilerde bu tür diyetlerin başka riskli durumlara yol açması mümkündür.  Keto flu baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi semptomlarla ortaya çıkar. Gerginlik ve kas kramplarına neden olabilir

Ketojenik Diyette Alkol Alınıyor Mu?

Alkol tüketimi direkt karaciğeri etkiler ve bedenin ketosisten çıkmasına neden olur. Ketojenik diyette alkol alımı söz konusu değildir. 

Ketojenik Diyet Zararlı Mı?

Bu konuda beslenme uzmanları arasında ve tıb dünyasında farklı görüşler söz konusudur. Karbonhidratın tamamen çıkarıldığı bir beslenme tipi, uzun süreler için önerilmez. Bedenin, karbonhidrata da gereksinimi vardır.  

Ketojenik Diyette Meyve Var Mı?

Diyetin ilerleyen dönemlerinde, çok küçük porsiyonlar şeklinde ve sadece kırmızı orman meyvelerine izin verilir. 

Ketojenik Diyetle Haftada Kaç Kilo Verilir?

Ketojenik diyet bir kilo verme diyeti değildir fakat kilo vermenize de yardımcı olabilir. Haftada kaç kilo vereceğiniz yaş, boy-kilo oranı, cinsiyet, genetik yapı ve bir takım başka parametrelere göre değişir.

Pınar Demirkaya

Ketojenik Diyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir