28Eyl

Diyet yaparken herkesin aklında bir sürü soru var. “Acaba bu doğru mu, yoksa sadece bir efsane mi?” Genel geçer bilgilerin pek de doğru olmadığını göreceksiniz. Unutmayın ki diyet süreçlerinde en önemli olan şey vücudunuzu tanımaktır. İşte bu yazıda, diyet yaparken sıkça karşılaştığımız doğru bilinen yanlışları masaya yatıracağız.

  • Karbonhidrat sadece ekmek, makarna gibi besinlerden gelir!

Bu en çok yaptığımız genel geçer hatalardan biri. Asla doğruluk payı olmadığına gönül rahatlığıyla ikna olabilirsiniz. Karbonhidratı sebzelerden de aldığımız gerçeğini yok sayamayız. Pek çok beslenme modeli örneğin ketojenik beslenme de buna dayanır aslında. Kişiler diyetlerinde karbonhidrat hiç tüketmediklerini sansalar da yedikleri sebzelerden de karbonhidrat alırlar.

  • Yağ tüketmek kilo aldırır!

Yağların kötü olduğunu düşünmek de yaygın bir yanlış. Aslında sağlıklı yağlar, zeytinyağı, avokado ve kuruyemişlerde bulunur, vücudumuz için gereklidir. Bu yağlar, doygunluk hissi yaratır ve metabolizmayı destekler. Yeterli miktarda sağlıklı yağ tüketmek, kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

  • Kalori saymak şarttır!

Kalori saymanın diyetin temel taşı olduğu düşüncesi, birçok insanı yormaktadır. Ancak, her kalori eşit değildir. Besinlerin içeriği, vücudumuzun onları nasıl işlediği üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Örneğin, 100 kalori sebzeden almak, 100 kalori şekerden almakla aynı şey değildir. Besinlerin kalitesine odaklanmak, daha sürdürülebilir bir yaklaşım sunar.

  • Aç kalmak zayıflatır!

Aç kalarak zayıflamanın etkili olduğunu düşünenler yanılıyor. Vücudumuz açlık durumunda kendini savunmaya alır ve metabolizmayı yavaşlatır. Bunun yerine dengeli, düzenli ve yeterli beslenmek, sağlıklı bir şekilde kilo vermek için en iyi yoldur.

  • Diyet yapmak zorundasınız!

Diyet yapma kavramı, çoğu zaman gözümüzde büyür. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sadece bir diyet programına bağlı kalmakla ilgili değildir. Bireysel ihtiyaçlarınıza uygun, keyif alarak uygulayabileceğiniz bir beslenme şekli bulmak, en önemli adımdır.

  • Hızlı kilo vermek her zaman iyidir!

Hızlı kilo verme, cazip görünse de genellikle sürdürülebilir değildir. Hızlı kaybedilen kilolar, çoğu zaman su kaybıdır. Tabiki de her durum için de bunu söyleyemeyiz. Diyet listeniz sizi tedavi etmeye odaklıysa işler değişebilir. Fakat herhangi bir sağlık sorununuz yok ise 1 haftada verilen 5 kilo biraz ütopiktir.

  • Sürekli egzersiz yapmalısınız!

Sadece egzersize odaklanmak, diyetinize yeterli önemi vermemeniz anlamına gelebilir. Egzersiz önemli olsa da, beslenme alışkanlıklarınızı göz ardı etmemek gerekir. Dengeli bir diyet ile birlikte düzenli fiziksel aktivite, en iyi sonucu verir. Şöyle düşünebilirsiniz ideal kilonuzun çok üstündesiniz ve ağır egzersiz yapıyorsunuz. Bacaklarınız ve bedeniniz bu fazla kiloları ne kadar rahat taşıyabilir ki. Önce hafif hafif kilo vererek ideal kilonuza yaklaşmalısınız ki. Sonrasında çok daha kendinizden emin ve sağlıklı bir şekilde egzersiz yapasınız.

  • Yiyecekler ‘iyi’ ya da ‘kötü’ olarak sınıflandırılmamalıdır!

Yiyecekleri katı bir şekilde ‘iyi’ ya da ‘kötü’ olarak ayırmak, yeme bozukluklarına yol açabilir. Her yiyeceğin bir yeri vardır; önemli olan, ne sıklıkla ve ne miktarda tüketeceğinizdir. Esnek bir yaklaşım benimsemek, yeme alışkanlıklarınızı daha sağlıklı hale getirebilir.

  • Su içmek kilo verdirir!

Su, vücudumuz için hayati öneme sahip olsa da, tek başına kilo vermenizi sağlamaz. Yeterli su içmek, metabolizmayı destekler ve sindirim sistemine yardımcı olur, ama sağlıklı bir diyetle birleştirilmesi gerekir. Hiçbir besin mucizeler yaratmadığı gibi unutmayın ki su da mucizeler yaratmayacak. Fakat yeterli miktarda su içmeniz sağlıklı beslenme sürecinizi pozitif anlamda da etkileyecek.

Unutmayın, diyet yaparken amacınız sadece kilo vermek değil, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir.

Diyet yaparken doğru bildiğimiz yanlışlardan kaçınmak, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmemizi sağlayabilir. Kendinize karşı nazik olun, dengeli beslenin ve hareket edin; sağlığınız en büyük önceliğiniz olsun.

Pınar Demirkaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir