19Ara

Kilo vermenin kolay yolu ifadesi kulağa biraz “pazarlama” taktiği gibi geliyor,  haklısınız ama kilo vermek sandığınız kadar zor değil, kilo vermek kolay!

Son zamanlarda en sık tekrarladığım şeylerden biri, kilo vermenin değil kilo almanın çok daha zor olduğu. Bunu yıllardır meslek hayatımda gördüğüm sayısız vakaya ve kişisel deneyimlerime dayanarak söylüyorum elbette. 

Fakat kilo sorunu olan, kilo veremeyen, ideal kilosunun üzerine çıkmış hemen herkes, aslında o kiloları çok uzun zamanda aldığını bilir. Aynı kişiler, doğru bir beslenme danışmanlığı ile bu kilolardan hızla kurtulmaya başladıklarında, kilo vermenin kilo almaktan daha uzun bir süreç gerektirdiğini de yaşayarak öğrenirler. 

Kilo vermenin kolay yolu derken, aslında bu işin zannedildiği kadar zor olmadığının altını çizmek istiyorum. Siz yeterki isteyin, kilo vermek hem kolay hem de keyifli bir yenilenme yolculuğu…  

Neden Kilo Veremiyorum?

Peki madem kilo vermek o kadar da zor değil, neden insanlar kilo veremiyor ya da diyete başlayıp da başaramadıkları için ideal kilolarına kavuşamıyor veya verseler bile kaybettikleri kiloyu hatta bazen daha fazlasını geri alıyorlar? 

Bu soruya genel bir cevap vermek doğru olmaz çünkü her bir birey için bu durumun farklı nedenleri vardır. Örneğin:

  • İnsülin direnciniz varsa kalori sınırlamalı, sık öğünlerden oluşan bir diyeti sürdürmek kolay değildir, dolayısıyla kilo veremiyor olmanız, normal. 
  • Daha önce size uygun olmayan diyetlerle kilo verme/tekrar kilo alma süreçlerini ne kadar çok yaşadıysanız, kilo vermekte o kadar zorlanırsınız fakat bu döngüyü kırmak mümkün. 
  • Kilo almanıza yol açan asıl sorun tespit edilmemişse,kilo vermekte zorlanırsınız ya da istediğiniz kiloyu verseniz dahi diyetin ardından yeniden kilo almanız, kaçınılmazdır. 

Kilo Vermek Neden Zorlaşır?

Vücudumuz, hayatta kalmak üzere programlanmış kusursuz bir makinedir. Yediklerimiz, ağızda parçalanır, sindirime hazırlanır, midede öğütülür ve bağırsaklarda sindirilir. 

Yağlar depolanır, karbonhidratlar günlük enerji ihtiyacını gidermek için kullanılan birincil enerji kaynaklarıdır, vitamin ve minerallar ise onları işleyen organlar tarafından kan hücrelerine taşınmak üzere işlenir. 

Beden, stres altında olduğunda bu tıkır tıkır işleyen sistem de sorunlar çıkmaya başlar. Hayatta kalma içgüdüsü ile örneğin daha fazla yağ depolamaya başlar. 

Diyet, özellikle kalori sınırlaması şeklinde uygulanan diyet listeleri, biyolojik strese neden olur. Aç kalacağından ve öleceğinden korkan beden, hayatta kalmak için daha fazla yağı depoya kaldırmaya başlar. 

Diyabet, haşimato, geçirgen bağırsak gibi kilo kontrol sorunlarına ve beslenme problemlerine neden olan hastalıklara ek olarak, sürekli diyet hali, kilo vermeyi zorlaştıran başlıca sebeplerden biridir. 

Diyet Yapmak Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar 

Diyet, aslında beslenme demektir fakat ülkemizde kilo vermek üzerine kurulu beslenme modellerinin genel adı haline dönüşmüş durumda, maalesef!

Diyetisyen de kilo verdiren kişi değil, beslenme danışmanıdır ama bu kavram konusunda da kafalar aynı şekilde karışık.

  • Diyet yapmak kilo vermek değil, size uygun beslenme türünde ve bedeninize iyi gelen gıdalarla beslenmeyi bir yaşam şekli haline getirmektir. 
  • Diyet kalori sınırlaması değil, size iyi gelmeyen besinlerin beslenme planınızdan çıkarılmasıdır. 
  • Diyet, kilo vermek üzere belli bir süre uygulanan ve sonra eski beslenme modeline dönülen bir tür geçici yeme planı değildir. 
  • Diyetin amacı kilo vermek değil, kilo almanıza neden olan sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak üzere yapılan bir iyileşme, kendinin en iyi versiyonuna ulaşma sürecidir. 
  • Diyet yapmak zor değildir!
  • Diyet, tatlı yasağı değildir!
  • Diyet, günlük hayatınızı tatsız hale getirmez, sosyal yaşamınızı zora sokmaz. 
  • Diyet mahrumiyet değildir. 

Diyet, beslenmenin kişiye özel olarak yeniden düzenlenmesi ve bedenin genç kalmasına destek olan doğru beslenme modelinin keşfedilmesidir.  

Kilo Vermenizi Zorlaştıran 5 Sebep

  • Geçirgen Bağırsak 

Geçirgen bağırsak sendromu, bağırsak duvarının beslenme yanlışlarıyla tahrip olması sonucu oluşan, oldukça yaygın bir bağırsak hastalığıdır. 

Bağırsağın içinde kalması gereken toksik maddeler, bağırsak duvarından geçerek organları ve tüm iç dokuları sarar. Aynı zamanda birçok otoimmün hastalığına yol açan geçirgen bağırsak, besinlerin sindirilmesini engeller. 

Geçirgen bağırsak sebebiyle beslenme, vitamin ve mineral kaybına uğrar. B12 vitamini, D vitamini, demir gibi minerallerin yetersiz olması kilo yapar ve bu vitamin ve minerallerin eksikliği kilo vermeyi zorlaştırır. 

  • Otoimmün Hastalıklar 

Kilo vermekte zorluk çeken ve ideal kilosunun çok çok üzerine çıkmış birçok danışanımızın ortak noktası, otoimmün hastalıklardır. 

Diyabet, Haşimato, İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBS), Çölyak gibi bağışıklık sistemi hastalıkları, kilo almaya neden olur ve bu hastalıklar tedavi edilmediği sürece kilo vermek zorlaşır ya da zorlu diyetlerle verilen kilolar sonradan geri alınır. 

  • Paketli Gıdalar 

İşlenmiş hazır gıdalarla beslenmeye devam ettiğiniz sürece ne kadar az yerseniz yiyin, kolay kolay kilo veremezsiniz ve yo-yo sendromu dediğimiz sürekli kilo alıp verme döngüsüne girme riskiniz artar. 

Diyette önemli olan ne kadar yediğinizden ziyade “ne yediğinizdir”. Ara öğünlerde tüketilen paketli gıdalar, diyet ürünler, kilo vermeyi zorlaştıran en büyük düşmanlarımızdır. 

Faydalı bir besin, uzun bir raf ömrüne sahip olması için paketli ürüne dönüştüğünde maalesef toksik hale gelir. Beden ne kadar toksik ise kilo alması o kadar kolaylaşır, kilo vermesi bir o kadar zorlaşır. 

  •  Daha Önce Yapılmış Şok Diyetler 

Kısa sürede hızlı kilo vermek amacıyla oluşturulmuş şok diyetler, adıyla müsemma, metabolizmada bir “şok” etkisi yaratır. Hayatta kalma içgüdüsü ile bir dahaki olası şok dalgasına karşı vücut daha fazla yağı depoya kaldırır ve biyolojik / metabolik güven ortamı sarsılır. 

Bu stres durumu, bedensel kaygıyı yükseltir. Vücut daha fazla depolama yoluna gideceği için kilo vermek zorlaşır. 

  • Hareketsiz Yaşam Şekli ve Yetersiz Uyku 

Metabolizmayı hızlandırmanın tek yolu hareket etmek, egzersiz yapmaktır. Sihirli tariflerle, suya limon sıkmakla metabolizma hızlanmaz. 

Hareketsiz yaşam şekli, beslenmeyle vücuda aldığımız enerji kaynaklarının depolanmasına, dolayısıyla da kilo alımına neden olur. Düzenli egzersiz yapanlara oranla hareketsiz yaşayan kişilerin kilo vermesi tahmin edeceğiniz üzere daha zordur. 

Kaliteli ve yeterli uyku, kilo kontrolü için son derece önemlidir. Uyku sorunları ile kilo kontrol problemleri arasında bir tür paradoks olduğunu da belirtmek gerekir.

İdeal kilodan uzaklaştıkça uyku kalitesi düşer, uyku kalitesi düştükçe vücutta ödem artar, sindirim sisteminin çalışması sekteye uğrar ve kilo vermek zorlaşır. 

Nasıl Kolayca Kilo Verilir?

  • Neden kilo aldığınızı bularak yani kilo almanızın altında yatan asıl sebebi ortaya çıkararak… 
  • Sizin için yararlı besinleri içeren bir beslenme planı uygulayarak…  
  • Tek başına faydalı bile olsa sizin için faydalı olmayan besinlerden uzak durarak…
  • Ara öğünlerle, sık sık beslenerek değil mümkünse iki öğün beslenme modeline geçerek…  
  • Aralıklı Oruç/ İF İntermediate Fasting uygulayarak, açlık hormonunun sağlıklı bir şekilde salgılanmasını sağlayarak 
  • Mevsiminde beslenerek vs.

Kalorisiz Beslenme ile Kolayca Kilo Verebilirsiniz

Diyetisyen Pınar Demirkaya Beslenme Danışmanlığı olarak temel beslenme yaklaşımımız şeklinde ifade ettiğimiz “Kalorisiz Beslenme” sayesinde kısa sürede, aç kalmadan, mahrumiyet duygusuna kapılmadan, diyette olmanın verdiği zorlukları yaşamadan, son derece konforlu ve kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz. 

Kalorisiz Beslenme kısaca, size iyi gelmeyen bazı besinlerin -lektin, laktoz, gluten gibi- beslenmeden bir süre için çıkarılması ve bu yasaklı gıdalar dışında her şeyi, porsiyon sınırlaması olmadan yiyebildiğiniz, sürdürülebilirliği çok kolay bir beslenme modelidir. Üstelik, gayet hızlı ve kalıcı olarak kilo vermenizi sağlar. 

Kalorisiz beslenme ile ilgili daha fazla bilgi için “Kalorisiz Beslenme” isimli yazımızı okuyabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Pınar Demirkaya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir